NAGYBÖJT

Böjt - a test imája

A böjt nem jelenti saját magunk megbüntetését. A böjt nem azt jelenti, hogy saját magunknak szenvedést okozzunk. A böjt felszabadít, felszabadítja szívünkben a békét és szeretetet. A böjt azt jelenti, hogy kimondjuk: 'Jézusom szeretlek Téged.' Hogyan tudnám azt elmondani Neki, hogy szeretlek, ha nem vagyok kész valamit megtenni érte? A böjt kinyitja szemünket, megszabadít bálványainktól. A böjt erőt ad, hogy újra felálljunk, és elinduljunk az Atyához meglátni és megtalálni Istenünket. "Aki nem böjtöl, az egyben annak adja a tanújelét, hogy ő már valami mással töltekezett be, de nem Istennel; aki nem böjtöl, abban jóllakik és elalszik az Isten utáni éhség és vágy, aki nem vágyakozik az nem virraszt, és aki nem virraszt, azt alva fogja találni az érkező Vőlegény. - A böjt a test kiáltása Isten után, kiáltás a mélységből, abból a szakadékból, ahol a legmélyebb sebzettségünkkel és beteljesületlenségünkkel találkozunk, és ahol engedjük mindezt Isten mélységeibe hullani. A magunk mélységében Istennel találkozunk.

A böjt hatása a lelkünkre

1. Megtanítja az embert az őszinte szeretetre, 2. Megtisztítja gondolatainkat - vágyainkat, 3. Az ember lelkiismeretét éberré és erőssé teszi, 4. Az embert türelemre és önzetlenségre neveli, 5. Távol tartja a gonoszt, szabaddá tesz, erősödik a hitünk 6. Ez egy igazi lecke mérsékletességből és akaratból. 7. Istenre irányítja figyelmünket, megszabadít bálványainktól 8. Általa lehetőségünk nyílik megajándékozni Istent 9. Eljut a belső békére a lélek
Isteni (belénk öntött) erények: hit, remény, szeretet. Erkölcsi (természetes) erények: okosság, igazságosság, mértékletesség, lelkierősség. Szellemi képességek: értelem, emlékezet, akarat. A Szentlélek 7 ajándéka (Iz 11.2): bölcsesség, értelem, tanács, erősség, tudomány, jámborság, istenfélelem. A Szentlélek gyümölcsei (Gal 5.22): szeretet, öröm, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, szerénység, önmegtartóztatás, tisztaság. Hét főbűn: kevélység, irigység, harag, torkosság, bujaság, restség, fösvénység. Harcolunk: kívánságaink, a világ és az ördög ellen. Utak: tisztulás, megvilágosodás, egyesülés. -Nem szoríthatók merev keretek közé. -Érvényes az ima idejére s az ember mindennapjaira. -lehet aktív (emberi cselekvés Isten kegyelmével) -lehet passzív (Isten cselekszik s a lélek csak elszenvedi) Megismerés: Isten-ismeret + önismeret. Vigasztalások lehetnek: az Istentől, a gonosz lélektől, magától az emberi természettől.

1. Gondolatok böjtje
2. Szemek böjtje
3. Fülek böjtje
4. Szavak böjtje
5. Érzékeink böjtje
 6. Ruházkodásunk böjtje
7. Étel- ital böjtje
8. Drogoktól való böjt
9. Játékok böjtje (kártya, szerencsejáték stb.)

Forrás ~ Internet