KI VAGY TE ~ ISTEN SZÉP AJÁNDÉKA


 'A boldog házasság és a boldog élet egyik titka, hogy az ember arra törekszik,
 hogy ajándékká váljon, és mindent, amit kapott, Isten szép ajándékaként megköszönjön.
Nem szabadna magától értetődőnek lennie, hogy valakinek a szívét megnyerted,
és most főz, mos, vasal rád, elrakja a szétdobált holmidat, hogy ápolt legyél, jól érezd magad.

Köszönd meg neki!
Hálát adhatsz azért is, ha társad meghallgat és megért, nyugtató,
bátorító szavai írként hatnak a sebeidre.
Ajándéklétedet Istennek megköszönve továbbajándékozod,
és hálából a másik ember ajándékként önmagát adja neked.

 Isten, bár nem kérted, a létbe hívott téged is, megajándékozott a teremtett világ csodálatos szépségével. Bölcsességében jónak látta, hogy feladatot bízzon rád, hivatást adott,
hogy társa legyél a világ továbbteremtésében.

Minden szép céllal, melyet dobogó szívvel felvállaltál
és verejtékes munkával bevégeztél, minden kísértéssel,
amit legyőztél, minden könnycseppel, amit hullattál,
önmagadat és e szép világot teremtetted tovább.

Isten megajándékozott házastársaddal,
hogy vándorlásod az örök cél felé szép legyen.
Hidd el, minden, minden, amit adott, ajándék volt!
Mondd ki alázattal: hála mindenért!'
~ Böjte Csaba

Ki vagy te? Isten szép ajándéka

Uram, Istenem, Te "szeretsz mindent, ami van, és semmit sem utálsz abból, amit alkottál. Ha gyűlöltél volna valamit - mondja az ószövetségi Szentírás -, meg sem teremtetted volna" [Bölcs 11,24]. Add, hogy a Te szemeddel nézzek magamra, és szépnek, értékesnek lássam létemet, mindennapjaimat! segíts, hogy felfedezzem életem minden percében az utamat a jóság felé, és azt, akinek ajándékul szántál, akit általam is szeretnél nagyon-nagyon szeretni! Ámen.


Isten csodaszép szerelmes levele vagy valaki számára

Uram, Istenem, segíts, hogy legyen elég erőm, bátorságom megküzdeni azért, amire vágyom, hogy az általad nekem szánt legszebb ajándékot, leendő társamat megtaláljam, hogy a nehézségeket vállalva győzni tudjak, és az enyém legyen egy életen át! Ámen.


Ajándéklétemet neked felkínálom

Uram, Istenem, megismertem kedvesemet, és nagyon szeretném, ha tiszta szerelmünk szépen kibontakozna, és a te jóságos szereteted szárba szökellve gyümölcsöt hozna a mindennapjainkban. Tudom, hogy rengeteg csoda vár felfedezésre a páromban, sok még előtte is titok, adj türelmet és erőt, hogy egymásból kiszeressük mindazt a szépet és jót, mellyel te megajándékoztál bennünket. Ámen.


A jegyespár főpap a házasságkötésnél

Uram, Istenem, olts égő vágyat fiataljaink szívébe az őszinte, elkötelezett szerelem után, és teljesítsd ki az életre szóló házasságkötésben. Szerelmük szentelje fel őket szentséget kiszolgáltató főpappá, ahol ők maguk válnak áldássá, társukat megszentelő, életet adó ajándékká. Ámen.


Otthonod a szeretet szentélye legyen!

Uram, Istenem, add, hogy a Kárpát-medence csodálatos tájain minden családnak legyen otthona, meleg fészke, ahol jól érzi magát, ahol tudják, merik vállalni a gyermekeket! Add, hogy ne légvárak után rohangáljunk, ne olyan álmokat kergessünk, melyeket nem tudunk elérni! Segíts, hogy kitartó, szorgalmas munkánkkal otthont építsünk - barátságos, biztonságos, elfogadó és befogadó fészket, melyben Te is otthonodra találsz. Ámen.


Gyermeket vállalsz - általa önmagad is újjászülöd.

Urunk, Istenünk, szeretnéd megosztani velünk a teremtés örömét, ránk bízod az életet, hogy hordozzuk, és hogy alázattal továbbadjuk a gyermekeinknek. Segíts, hogy felnőjünk csodálatos, szent hivatásunkhoz, hogy legyen bátorságunk nyitottnak lenni az élet felé, merjünk az élet mellett dönteni, merjünk befogadni az életet életünkbe, és legyen erőnk felelősen felnevelni őket! Ámen.


Munkád nemcsak kenyérkereset, hanem alkotás, sikerélmény, trófea

Uram, Istenem, add, hogy becsületes munkával elő tudjuk teremteni a családunknak a szükséges anyagiakat! Segíts, hogy jól végzett, értelmes, mindennapi erőfeszítéseinkkel építsük a Te szent országodat, s általa magunkat! Ámen.


A megbocsátás, a kiengesztelődés felemel, felszabadít

Uram, Istenem, saját bűneink súlya alatt görnyedezünk, mégis oly nehezen tudjuk egymás hibáit elnézni, megbocsátani. Segíts, hogy a magam szeméből kivegyem a gerendát, és nagylelkűen mindig kész legyek a kiengesztelődésre! Ámen.


Az életre neveljük a gyermekeinket

Uram, Istenem, segítsd meg a mai családokat, hogy ne csak fizikai létet adjanak gyermekeiknek, hanem az örök életre is szüljék meg szellemüket, lelküket, imádságos nevelő munkájukkal, példamutatásukkal tegyék vonzóvá számukra a nagylelkű szeretet útját! Ámen.


Keressünk szövetségeseket, akikkel erősítjük egymást!

Urunk, Istenünk, te jó pásztorunk vagy. Terelj, tarts össze bennünket, ne hagyd, hogy családjainkat egymástól elszakítva a gonosz levadássza. Add áldásodat azokra a lelkiségekre, melyek összefogják és táplálják a legkisebb és legfontosabb életadó közösséget, a családot! Segíts, hogy megtaláljuk helyünket Anyánk, az egyház közösségében. Add, hogy ne csak azt kérdezzem, mit tehetne jobban az egyházam, hanem azt is, mit tehetnék érte én! Ámen.


A szenvedések hősies elviselése lajtorja, amely az égbe vezet

Urunk, Istenünk, a szívünkben égő sebeket, fájdalmakat próbáljuk feldolgozni, a te áldott faragószerszámodnak tekinteni, hogy megformálj minket az örök életre. Könyörgünk, hogy küzdelmeinkben, nehézségeinkben ne hagyj minket magunkra, add megéreznünk vigasztaló jelenlétedet, és ne nyugodj addig, míg nem vezetsz minket országodba! Ámen.


Életed delén ne torpanj meg, merd elfogadni a holnap örömét!

Uram, Istenem, te bölcsen megszabtad mindennek az idejét itt a földön. Add, hogy életem minden szakaszában meglássam és elfogadjam azokat az örömöket, melyeket te nagylelkűen felkínálsz nekem. Segíts, hogy ki tudjak tartani azon az úton, ahova rendeltél engem! Ámen.


Tápláljátok  a szeretet tüzét!

Uram, tudjuk, hogy életünk legdrágább kincsét, kis családunk békéjét, egységét cserépedényben őrizzük, és így könnyen eltörhet, összeroppanhat. Segíts meg bennünket, hogy töretlen hűséggel szeressük egymást, kapcsolatunkat ápoljuk, és egymás iránti szerelmünket mindeneken keresztül megőrizzük. Ámen.


Engedd útjára jól feltarisznyált gyermekedet!

Urunk, Istenünk, add, hogy gyermekeinket ne magunk számára neveljük, ne mi, szülők akarjunk boldogok lenni általuk. Engedjük, hogy a naggyá vált gyermek ki tudja bontani szárnyait, meg tudja találni a szerepét, helyét, feladatát ezen a földön a neki szánt hivatásban. Segíts, hogy elválásunk Isten akarata szerinti szép, gyümölcsöző legyen, és az édesanyából majdan örömanya legyen, ne rigolyás anyós, az édesapából pedig örömapa legyen, ne zsummogó após. Ámen.


Legyünk szívemberek!

Uram, Istenem, felelős vagyok családom és környezetem lelki életéért és boldogulásáért is. Segíts azon fáradozni, hogy szívember legyek, hogy azokat a szellemi, lelki, anyagi javakat, amelyeket Istentől kaptam, becsületes munkával tudjam megosztani családom tagjaival és a szegényekkel, bajban levőkkel, tanácstalanokkal, szomorúakkal... Ámen.


Felelősek vagytok a nektek életet adó szüleitekért

Add, Uram, hogy a generációk büszkén magasba emeljék népünk, nemzetünk értékeit, szeretettel és jósággal adják át egymásnak azokat a kincseket, melyeket a nemzedékek, mint áradó nagy folyók hordoztak a történelemben, amelyek mindannyiunkat gazdagabbá tesznek! Add, hogy a fiatalok tiszta szívvel szeressék az előttük járókat, fel tudjanak nézni rájuk, meg tudják becsülni, tisztelni tudják őket! Ámen.


Az időskor az aratás, a továbbajándékozás ideje

Urunk, Istenünk, add, hogy úgy tudjunk élni, hogy életünk utolsó napjaiban is szeretet és jóság járja át a szívünket, és utolsó leheletünkkel is örömöt, fényt, reményt tudjunk sugározni! Te nem a kétségbeesés, a gyász parancsát adtad nekünk, hanem a szeretet és a remény parancsát, melyet sem a halál, sem a sír nem szakíthat szét. Segíts, hogy öregségemben és gyászomban is kezedet fogva, a szeretet parancsának útján járjak! Ámen!

Böjte Csaba '~ A szeretet bölcsője

  'Az életben a legnagyobb kaland a családalapítás.
Nem hiszem, hogy a földön lett volna több mosoly más miatt,
mint a szeretet, szerelem miatt.
És nem hiszem, hogy más miatt hullott volna több könny,
mint a rosszul megélt, megkeseredett szeretet, szerelem miatt.

Látjuk, hogy a házasság útján sok tövis terem: mennyi fájdalom, válás, szakadás van.
Vajon arra, hogy a párkapcsolatomra felkészüljek, hogy megtanuljam uralni
a tetteimet, a szavaimat, szánok-e időt és energiát?
 
Szavaim, tetteim öblében taposóaknák vannak,
melyek sértenek, fájdalmat okoznak, vagy egyszerű létem bizalmat,
 nyugalmat, erőt áraszt társamba?
Ki vagyok, ki szeretnék lenni én az ő számára?'